Vorige     Volgende
    Marking Marken
Marking Marken/No distance on the map, 2010, community art project ism Dorine van Delft

In het kader van Kunst in Zicht op Marken deed ik samen met Dorine van Delft een beeldend onderzoek, gericht op participatie door toeristen. De oorsprong van het idee ligt in een omkering in de geschiedenis van Marken: vroeger, in de tijden van de vis- en walvisvaart, trokken Markers de wijde wereld in. Nu komt de wijde wereld naar Marken als toeristische trekpleister. Gekleed in traditionele Marker klederdracht vroegen wij aan bezoekers waar ze vandaan kwamen en omcirkelden hun positie in de straten van Marken en borduurden hun sporen op (wereld)kaarten. De blauwe lijnen tonen de herkomst van de toeristen in Marken op zaterdag 5 juni 2010, de oranje lijnen de herkomst van de toeristen op zondag 6 juni 2010. Mensen stonden te dringen om met ons op de foto te gaan en om door ons aangetekend te worden. Het was een weekend vol ontmoetingen en gesprekken met mensen van over de hele wereld.
Hier omcirkelt Dorine van Delft een groepje toeristen uit Marokko. De gebruikte witkalk is bijna net zo vluchtig als de toeristen zelf: het spoelt weg met de eerste de beste regenbui.

foto: Robbert Ritmeester

Dit project werd mede mogelijk gemaakt door door STAP re-integratie- en opleidingsinstituut Arnhem.
Met dank aan Berry Bijlsma en Neeltje van Altena (aankleding), Robert Ritmeester (fotografie) en stichting KunstkijkenMonnickendam (organisatie Kunst in Zicht op Marken)