image
image
image


image
image
image


Verwonderd Duin 2016_U bent nu hier
Aug 30, 2016

Voor Verwonderd Duin 2016 vroegen De Regiseusses mij om een interactief kunstproject te bedenken over de toponiemen van de Kennemerduinen. Toponiemen zijn de namen die men van oudsher gaf aan een dal, heuveltje of vlakte. Ze spreken vaak tot de verbeelding, de betekenis ervan blijkt meestal gebaseerd op droge feiten. Op het Koevlak graasden koeien, en op de Starre Berg zag je de Stern, kortweg Star. Leuk wordt het als je moet raden: waar komt Dronken Del vandaan, of De Bruid van Haarlem? Daarover vertelde Ko van Natuurmonumenten mooie verhalen. Mijn project richtte zich op een nieuwe laag toponiemen: de persoonlijke. Ik ging met bezoekers in gesprek over plekken waar zij een speciale band mee hebben. Daar waar het hart open gaat. Samen verzonnen we dan een passende naam.
Aan het eind van de dag waren er zo'n 65 nieuwe toponiemen toegevoegd en nog veel meer verhalen over bestaande en nieuwe toponiemen met elkaar gedeeld. De plek was zo ingericht dat die uitnodigde tot aanwezig zijn, reflectie en meditatie. De titel van het project was daarin een vingerwijzing: "U bent nu hier". De nieuwe toponiemen werden bijgeschreven op de door mij getekende duinkaart en op een ballon. Die ballon mocht men een plek geven op het veld met symbolisch kompas. Er zaten pareltjes tussen als: Ritselrust, Het Nietige Niets, Zielenzucht, Thuisland en Spiegelbankje. Ook waren er verwijzingen naar personen (Richard's paadje) of overleden huisdieren (Laantje van Jet). De prachtigste verhalen kwamen naar boven.

"U bent nu hier” was onderdeel van allerlei activiteiten op 28 augustus 2016, rondom de lancering van de Verwonderd duin app, die je leidt op een fietsroute tussen Landgoed Duin & Kruidberg en Bezoekerscentrum De Kennemerduinen.
http://www.np-zuidkennemerland.nl/9691/verwonderd-duin-2016. De app blijft naar verwachting tot najaar 2017 in de lucht. Zoek in de app store naar "Verwonderd Duin".