image
image
image


image
image
image


Stiltecentrum Spaarne Ziekenhuis gerealiseerd
Nov 15, 2012

Op 15 november 2012 is het geheel vernieuwde Stiltecentrum officieel geopend. Na de uitvoering had ik het gevoel in mijn eigen maquette rond te lopen, zo goed voldoet het aan het beeld dat ik voor ogen had.
De bezoeker wordt omgeven door dwarrelde blaadjes, twee boomstammen, poezie, sfeervolle verlichting en heel veel vilt. De sfeer is rustig en zacht, maar ook opgewekt en licht. Mensen worden uitgenodigd hun zorgen/gedachten in een schrijfboek achter te laten en een hoopgevend gedicht of steentje mee te nemen. Het streven was een 'healing environment' te creeeren, en hopelijk zal de tijd uitwijzen dat de ruimte ook daadwerkelijk verlichting biedt bij alle zorgen die er bij ziekte (van jezelf of van naasten) komt kijken.
Het ontwerp is ontstaan in goede en prettige samenwerking met de drie geestelijk verzorgers van het Spaarne Ziekenhuis te Hoofddorp, Petra Renes, Alie Hoekman en Frans Bossink.
Aan de uitvoering werkten mee: Clemens Lichtadvies Hillegom, Studio Licht en Zinnig, Meubelmakerij Barry Klik en het Facilitair Bedrijf van het Spaarne Ziekenhuis.
adres: Spaarne Ziekenhuis Hoofddorp, Spaarnepoort 1, 2134 TM Hoofddorp.
Bij de hoofdingang (noord) door de draaideur, en dan rechts om de Albron-winkel heen de gang in. Het stiltecentrum zit halverwege links.
Projectdocu online: http://issuu.com/simonedegroot/docs/boekje_stiltecentrum_szh_webversie

enkele citaten uit het gedachtenboek:
Wat een troost om in deze ruimte te zijn.
Een prachtige ruimte om tot jezelf te komen, je gedachten te laten gaan. […] Het steentje ‘kracht’ zal ik bij me dragen.
Dank u wel voor deze prachtige stilteruimte. Mooie gedichten en prachtige stenen. Ik word er weer blij van na een moeizame dag.
Ik pak een steen en lees ‘plezier’. Dat is net wat ik nodig heb, besef ik mij hier!
Wat een rijkdom, zo’n stiltecentrum in deze drukke polder. Stiller dan waar ook! Zo is een dag in het ziekenhuis echt helend.
Wat een prachtige ruimte, golvende muren om mee te kunnen deinen in het hier en nu. De groene blaadjes dwarrelen, zoals mijn gedachten ook constant in beweging zijn. Vilten objecten stralen zoveel warmte en genegenheid uit, dat ik me hier veilig voel. De prachtige gedichten sterken mij.