image
image
image


image
image
image


Islamitische Gebedsruimte uitgevoerd
Apr 21, 2016

De herinrichting van de Islamitische Gebedsruimten in het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp paart Hollandse eenvoud aan Oosterse ornamentiek. Bouwkundige verbeteringen betreffen de wasgelegenheid, die nu toereikend is voor de rituele wassing en een betere scheiding tussen de mannen en vrouwenruimte. Alles in de gebedsruimtes is op maat ontworpen en zo veel mogelijk handgemaakt. Blikvanger is het verlichte fotoplafond met handgetekend geometrisch patroon. In het ontwerp voor het tapijt heb ik de richting van Mekka en gebedsmatjes opgenomen. De wollen wand met gouden gebedsnis hangt ietsje schuin in de ruimte en vormt zo de Qibla muur; de muur die naar Mekka wijst. Deze wand is van achter verlicht waardoor hij een zachte gloed verspreid. Op de muren heb ik Arabische calligrafie aangebracht. De prachtige houten kasten van FU Factory hebben een vakverdeling die is gebaseerd op Arabische letters.
Voor het ontwerp en de uitvoering heb ik veel gehad aan een klankbordgroep van moslim medewerkers van het ziekenhuis die de ruimte dagelijks gebruiken. Zij zijn erg blij met het resultaat en met het respect dat uit deze opknapbeurt van hun ruimte spreekt.

Mijn dank gaat uit naar opdrachtgever Frans Bossink en projectleider Peter Brus van het Spaarne Gasthuis Hoofddorp, en naar alle samenwerkende partners:

-Jonas Strous, FU Factory Haarlem: ontwerp en realisatie kasten
-Rob Clemens, Clemens Lichtadvies Hillegom: ontwerp lichtplan
-Lars Klootwijk, Lumick Rotterdam: realisatie verlicht fotoplafond
-Leo Los, L2 Carpet Elst: levering geprint tapijt
-Jaco Woltjer, Woltjer Berkhout Architecten Haarlem: advies en technische tekeningen
-Van der Veld Bouwbedrijf Hoofddorp: uitvoering bouwkundig deel
-Pradi Alphen aan den Rijn: uitvoering water en elektra
-Master totaalinrichting Hoofddorp: leggen tapijt.

Foto's door Nils van Houts
1. gebedsruimte mannen in gebruik; 2. gebedsruimte mannen; 3. gebedsnis in wollen wand; 4. detail verlicht plafond; 5. gebedsruimte vrouwen met rechts kast FU Factory; 6. gebedsruimte vrouwen

Uitgebreide projectdocumentatie: https://issuu.com/simonedegroot/docs/igr