image
image
image


image
image
image


Definitief ontwerp Islamitische gebedsruimten Spaarne Gasthuis goedgekeurd
Nov 09, 2015

Op vrijdag 6 nov 2015 is mijn definitief ontwerp (DO) voor de herinrichting van de islamitische gebedsruimten in het Spaarne Gasthuis Hoofddorp goedgekeurd.
De opdracht is om de kale, voormalige kantoorruimtes waar de moslims nu bidden, om te vormen tot sfeervolle en gastvrije gebedsruimtes. Ik breng zachtheid en geometrie in. Komt mijn sabbatical-studie naar de geometrie meteen van pas.

Eerder deed ik voor het Spaarne Gasthuis de herinrichting van het stiltecentrum. Naar aanleiding daarvan ben ik gevraagd mij ook te buigen over de islamitische gebedsruimten. Het ziekenhuis doet de nodige bouwkundige ingrepen op gebied van routing en sanitair, ik doe de aankleding en inrichting van zowel de mannen- als de vrouwengebedsruimte, steeds in overleg met opdrachtgever en klankbordgroep van gebruikers. Het worden twee met aandacht vormgegeven gebedsruimtes, modern, maar met onmiskenbare islamitische invloeden. Kenmerkend zijn het handwerk en de bijzondere materialen. Zo wordt de quibla (de muur richting Mekka, bij ons vandaan de muur op het Oosten), gemaakt van wolvilt, waarin een symbolische gebedsnis is uitgesneden. De oriƫntatie van de ruimtes is niet exact op het Oosten, vandaar de draaiing van het tapijt en de afbuiging van de wollen quibla- muur zodat de bidrichting en de gebedsnis wel naar Mekka wijzen. Het patroon op het tapijt is speciaal door mij voor deze ruimte ontworpen en wordt met de hand aangebracht. De TL-verlichting wordt vervangen door een verlicht fotoplafond en spots. Op het fotoplafond komen handgetekende patronen die verwijzen naar een Arabisch koepelgewelf. Hierboven beelden uit het DO:
1. Huidige mannenruimte
2. Impressie mannenruimte
3. Schets gebedsnis (dik wolvilt gordijn, met voile nis erachter)
4. Huidige vrouwenruimte
5. Impressie vrouwenruimte
6. Plattegrond Islamitische gebedsruimte met fotoplafonds (entree, gescheiden wasgelegenheid en gebedsruimtes M/V)