image
image
image


image
image
image


Avondopenstellingen Voorbij de Berg Voorbij
Aug 24, 2007

Op 22 en 23 augustus vonden speciale avondopenstellingen plaats van de installatie "Voorbij de berg voorbij" in de Vishal in Haarlem.
In de Vishal dwaalt de bezoeker op kousenvoeten of oversloffen door een zacht wit landschap, dat wordt bepaald door een glooiend wit gebergte met hoge uitlopers. Getekende vergezichten over een lengte van ruim twintig meter aan elke kant geven deze formele tentoonstellingsruimte met zijn zuilenrijen een nieuw perspectief. In het landschap hangt een bijzonder object dat een reflectie is op naastgelegen Grote of Sint-Bavokerk, die door de dakramen zichtbaar is.
De maagdelijk witte installatie verandert onder invloed van het veranderlijke weer. Zij is verblindend wit bij felle zon, diffuus blauw-wit bij overtrekkende wolken en warm wit bij de ondergaande zon. Tijdens de avondopenstellingen gaf de overgang van dag naar nacht de installatie steeds weer andere kleuren. Door de dakramen zag men het silhouet van de Bavokerk langzaam verdwijnen in het zwart van de nacht.
Dankzij Henk Soetens van de Sint Bavo konden we ook prachtige foto's vanaf de kerk maken.