image
image
>image


image
image
image


3 t/m 30 nov 2018: “Maak mij zelveloos en stil” in Kloostergangen Haarlem
Oct 06, 2018

Een spiritueel kunstproject voor stilte, aandacht en schoonheid door Mirjam Hijstek (curator) en Simone de Groot (kunstenaar). De Kloostergangen zijn al jaren in gebruik als onderdeel van het stadhuis van Haarlem en niet meer als rondgang te belopen. Tijdens de maand november 2018 gaan de deuren tijdelijk open voor een uniek project dat erfgoed, eigentijdse kunst en spiritualiteit met elkaar verenigt. Er komt weer een plek van bezinning, midden in de hectiek van de stad. Een plek die alle zintuigen beroert, waar een "luisterend oor zonder oordeel" is en waar monnikenwerk verricht wordt in de binnentuin.

foto 1: Niels Watermulder (http://www.watermulder.com)
foto 2 t/m 6: Simone de Groot

MAAK MIJ ZELVELOOS EN STIL (citaat uit "Aandachtig liedeken" van G.A. Brederode)

Achtergrondinfo:
De Kloostergangen in het stadhuis in Haarlem waren ooit onderdeel van een 13e-eeuws Dominicaans klooster, dat nauw verbonden was met het stadhuis. Die open verbinding tussen kloosterleven en stadsbestuur was uniek in Europa. Spirituele bezinning in het centrum van de stad. Anno 2018 hebben mensen daar weer behoefte aan. Het wandelen in cirkels zorgt voor rust en reflectie. Deze ervaring wordt versterkt door toevoeging van zachte materialen, teksten, klanken en geuren, speciaal voor deze locatie ontworpen door geurhistoricus Caro Verbeek (http://www.caroverbeek.nl/).
Er is iemand met thee en een 'luisterend oor zonder oordeel´. Dit onderdeel wordt ingevuld door vrijwilligers van diverse levensbeschouwelijke stromingen en religies.
Vanuit de gangen ziet men door de ramen het groene binnenhof, dat van oudsher verwijst naar de bron waaruit vier paradijsstromen ontspringen. Met dit gegeven in het achterhoofd werkt Simone de Groot gedurende de maand in de tuin aan een langzaam groeiend kunstwerk. Het project is op 2 november j.l. geopend door burgemeester Jos Wienen, theoloog en historicus en was onderdeel van het drukbezochte kunstlijnweekeinde op 3 en 4 november.

Open: 5 t/m 30 november, alle werkdagen van 13 – 17 uur. (LET OP: vrijdag 23 nov waarschijnlijk weinig verstilling door Ridderspelen in de binnentuin)
Adres: Kloostergangen | Grote Markt 2 | Haarlem

Programma:
De hele maand november zijn er mensen aanwezig als Luisterend Oor, er zijn lezingen en andere speciale activiteiten. Voor het actuele schema volgt u deze link:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1ySJ6XA6l-LwkjPgUP3XdaVdRGl4gzWnOxqa9OOSaVeA/edit#gid=0

Like onze Facebookpagina voor het laatste nieuws: https://www.facebook.com/dekloostergangen/

Met dank aan:
Gemeente Haarlem, Protestantse Gemeente Haarlem, Stadsklooster Haarlem, Stichting Verwey, Dominicaans Platform Nederland, Stichting Kerk en Wereld, Stichting Kunstlijn, Sangha De Witte Wolk, Iscent, Uitdenvreemde, Van der Pigge en donateurs via Voordekunst.nl.