image
image
image


image
image
image


Tentoonstelling Hemelladder in kerktuin Amersfoort
Jul 10, 2021

Curator Jaap Velserboer maakte op verzoek van LKG de Ploegh de tentoonstelling "Hemelladder" in de Frans en Hilde Hof, achter de St. Franciscus Xaveriuskerk. De kerktuin speciaal voor deze tentoonstelling open voor publiek. De kunstenaars laten zich inspireren door de groene oase in de binnenstad en het thema "Hemelladder". Met werk van: Jacqueline Bohlmeijer, Simone de Groot, Thijs Jaeger, Flip Lambalk, Bert Neelen, Rian Peeperkorn, Willeke van Ravenhorst, Lies van der Sluis, Linda Verkaaik, Jos Verschaeren, Müge Yilmaz.
Ik maakte werk voor de toegangsroute en voor het centrale labyrint van gras. "Zo Boven, Zo Beneden" bestaat uit 30 RVS spiegeltjes op de bestrating en 1 grote spiegel als middelpunt van het graslabyrint.


“Wat beneden is, is gelijk aan wat boven is,
en wat boven is, is gelijk aan wat beneden is,
opdat de wonderen van het Ene zich voltrekken”. (Hermes Trismegistus)
De spiegels verbinden, net als de hemelladder, hemel en aarde. Door naar beneden richting de aarde te kijken, zie je via de spiegel de lucht, ofwel de hemel. Een spiegel helpt je ook naar jezelf te kijken. Je iets spiegelen. Door naar binnen te kijken zie je het Ene ofwel het Al. Of zoals Benedictijn Anselm Grün het zegt: “De hemel begint in jezelf.”
Foto 2: weerspiegeling werk van Willeke van Ravenhorst in RVS spiegeltje
Foto 4: spiegel in labyrint met keramiek van Jacqueline Bohlmeijer op de achtergrond

Praktisch
De expositie ‘Hemelladder’ is in de Frans en Hildehof, achter de St. Franciscus Xaveriuskerk. Om de hof te bereiken, loop je via St. Agathastraat 4 onder de doorgang naast de fysiotherapeut. Achter de fysio begint mijn 'kruimelspoor' van spiegeltjes richting de tuin. De hof is open op don vrij 11.00 -17.00 uur en op zat zon 13.00 - 17.00 uur.
De tentoonstelling loopt van zondag 11 juli t/m 10 oktober 2021
zie ook https://deploegh.nl/hemelladder/