image
image


image
image


3 t/m 30 nov 2018: “Maak mij zelveloos en stil” in Kloostergangen Haarlem
Oct 06, 2018

Een spiritueel kunstproject voor stilte, aandacht en schoonheid door Mirjam Hijstek (curator) en Simone de Groot (kunstenaar). De Kloostergangen zijn al jaren in gebruik als onderdeel van het stadhuis van Haarlem en niet meer als rondgang te belopen. Tijdens de maand november 2018 gaan de deuren tijdelijk open voor een uniek project dat erfgoed, eigentijdse kunst en spiritualiteit met elkaar verenigt. Er komt weer een plek van bezinning, midden in de hectiek van de stad. Een plek die alle zintuigen beroert, waar een "luisterend oor zonder oordeel" is en waar monnikenwerk verricht wordt in de binnentuin.

foto's: Niels Watermulder (http://www.watermulder.com)

MAAK MIJ ZELVELOOS EN STIL (citaat uit "Aandachtig liedeken" van G.A. Brederode)

Achtergrondinfo:
De Kloostergangen in het stadhuis in Haarlem waren ooit onderdeel van een 13e-eeuws Dominicaans klooster, dat nauw verbonden was met het stadhuis. Die open verbinding tussen kloosterleven en stadsbestuur was uniek in Europa. Spirituele bezinning in het centrum van de stad. Anno 2018 hebben mensen daar weer behoefte aan. Het wandelen in cirkels zorgt voor rust en reflectie. Deze ervaring wordt versterkt door toevoeging van zachte materialen, teksten, klanken en geuren, speciaal voor deze locatie ontworpen door geurhistoricus Caro Verbeek (http://www.caroverbeek.nl/).
Bezoekers kunnen hun loopmeditatie afronden met een kopje thee en eventueel een gesprek bij het aanwezige `luisterend oor zonder oordeel´. Dit onderdeel wordt ingevuld i.s.m. het Stadsklooster Haarlem, het Lectorium Rosicrusianum, de Soefi vereniging, het Boeddhistisch centrum en vele anderen.
Vanuit de gangen ziet men door de ramen het groene binnenhof, dat van oudsher verwijst naar de bron waaruit vier paradijsstromen ontspringen. Met dit gegeven in het achterhoofd zal Simone de Groot gedurende de maand in de tuin werken aan een langzaam groeiend kunstwerk. Meditatief monnikenwerk, te midden van de drukte van het dagelijks leven.

Feestelijke opening:
vrijdag 2 november 16.30 uur door burgemeester Jos Wienen, theoloog en Tom de Haan, stadsdominee en mede-initiator van het Stadsklooster Haarlem.

Openingstijden:
Onderdeel van de Kunstlijn: zat 3 en zon 4 november van 11 – 17 uur
Van 5 t/m 30 november op werkdagen van 9 – 17 uur. De vrijwilligers van het `luisterend oor zonder oordeel´ zijn er in de middaguren.

Adres:
Kloostergangen | Grote Markt 2 | Haarlem

Programma:
Hier volgt binnenkort info over ons programma van lezingen op de donderdagavond, Tai Chi, Chi Neng tijdens de lunchpauzes en loopmeditatie.
Kijk ook op onze Facebookpagina voor het laatste nieuws: https://www.facebook.com/dekloostergangen/

Met dank aan:
Gemeente Haarlem, Protestantse Gemeente Haarlem, Stadsklooster Haarlem, Stichting Verwey, Dominicaans Platform Nederland, Stichting Kerk en Wereld, Stichting Kunstlijn, Sangha De Witte Wolk, Iscent, Uitdenvreemde, Van der Pigge en vele anderen.

Help ons! We hebben de financiering nog niet rond... Doneer via: https://www.voordekunst.nl/projecten/7961-maak-mij-zelveloos-en-stil-de-ommegang